Portal Spraw Zagranicznych psz.pl




Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Styl Etykieta Oznaczenia na etykiecie

Oznaczenia na etykiecie


28 sierpień 2007
A A A

Charakter szampana zależy od ilości cukru zawartego w roztworze dodawanym po usunięciu osadu drożdży.

Na etykiecie pojawią się wówczas następujące oznaczenia: 

  • extra brut - szampan bardzo wytrawny
  • brut - klasyczny wytrawny szampan
  • extra-sec - szampan delikatnie wytrawny lub półwytrawny
  • demi-sec - szampan półsłodki
  • doux - szampan słodki

W praktyce najczęściej spotykamy szampany typu brut i demi-sec. Oznaczenie Blanc de blancs oznacza białego szampana otrzymanego z białych winogron Chardonnay, zaś Blanc de Noirs to biały szampan wyprodukowany z ciemnych winogron, zazwyczaj Pinot Noir.