Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home Europa UE/ Kto obejmie stanowisko przewodniczącego Rady UE?

UE/ Kto obejmie stanowisko przewodniczącego Rady UE?

22 październik 2007
A A A

Traktat Reformujący, którego ostateczny tekst przedstawiciele państw członkowskich uzgodnili 19 października br., przewiduje utworzenie stanowiska przewodniczącego Rady UE.

Przewodniczący Rady UE jest już nieoficjalnie nazywany unijnym prezydentem. Jego kadencja będzie trwała 2,5 roku, z możliwością jednej reelekcji.

W rozmowach na temat kandydatów na to stanowisko najczęściej pojawia się nazwisko byłego premiera Wielkiej Brytanii Tony’ego Blaira. „Tony Blair jest niezwykłym człowiekiem. Najbardziej proeuropejskim z Brytyjczyków. Byłoby mądrze rozważyć jego kandydaturę”- powiedział w piątek, 19 października, prezydent Francji Nicolas Sarkozy. Również obecny premier Wielkiej Brytanii, Gordon Brown wskazał na Blaira, mówiąc, że jest on wspaniałym kandydatem na każde znaczące międzynarodowe stanowisko.

Krytycy wskazują, że Wielka Brytania zawsze stała na uboczu UE i nie brała udziału w wielu jej sferach. Trudno więc aby ktoś kto kształtował taką izolacyjną politykę swojego kraju wobec UE, stanął na jej czele.

Sam Blair nie wypowiedział się jeszcze na ten temat. Jego rzecznik poinformował jednak, że Blair jest w chwili obecnej wysłannikiem kwartetu bliskowschodniego i jest skupiony na swojej obecnej roli. Również Brown podkreślił, że jest za wcześnie na zaawansowane rozmowy na ten temat. Zaczną się one po ratyfikacji traktatu.

Kolejnym kandydatem jest premier Luksemburga, Jean-Claude Juncker. Prezydent Francji wymienił go zaraz po byłym premierze Wielkiej Brytanii. Juncker jest postrzegany jako polityk, który wiele zrobił dla obecnego kształtu Unii. Jest obecnie szefem  państw strefy euro.

Inne nazwiska, jakie padają to Anders Foch Rasmussen, duński premier oraz Aleksander Kwaśniewski, były prezydent Polski.

Na podstawie: bbc.co.uk, euobserver.com, eu2007.pt