Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Back Jesteś tutaj: Home

UE/ Unia opracowała stanowisko wobec niepodległości Kosowa

19 luty 2008
A A A

Podczas poniedziałkowego (18.02) spotkania ministrów spraw zagranicznych państw UE w Brukseli opracowano wspólny tekst w odpowiedzi na ogłoszenie niepodległości przez Kosowo. Dokument stwierdza, że państwa członkowskie oddzielnie odniosą się do kwestii uznania Kosowa za niezależne państwo.

"Rada uznaje, że państwa członkowskie zadecydują, zgodnie z praktyką narodową i prawem międzynarodowym, o ich stosunkach z Kosowem" - głosi dokument opracowany na spotkaniu.

Minister Spraw Zagranicznych Słowenii, która obecnie sprawuje prezydencję w UE, Dimitrij Rupel, wyraził zadowolenie z faktu iż "udało się wypracować wspólna decyzję, jednolite stanowisko i to, że obroniliśmy jedność UE". Dodał również, że "Udało się zareagować odpowiednio do historycznego wydarzenia".

Pomimo utworzenia wspólnego dokumentu UE, dostrzegalny jest wyraźny rozdźwięk w stanowiskach poszczególnych państw wobec państwowości byłej prowincji Serbii. Po zakończeniu wspólnego posiedzenia w poniedziałek, Francja, Włochy, Wielka Brytania, Belgia i Niemcy ogłosiły iż zamierzają uznać jej niepodległość.

Według prognoz Davida Milibanda ministra spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii, minimum połowa państw członkowskich Unii uzna niepodległość Kosowa do końca tego tygodnia.

Hiszpania, Cypr, Rumunia i Grecja zajęły negatywne stanowisko wobec sytuacji w Kosowie i oświadczyły, iż nie uznają tego obszaru za niezależne państwo.

Część krajów członkowskich Unii kwestię uznania uzależniło od tego czy rząd Kosowa wprowadzi zasady demokracji i poszanowania praw wszystkich mniejszości zamieszkujących terytorium tego państwa. Jeżeli tak się stanie kraje te gotowe są uznać Kosowo za niepodległe państwo. W grupie tych krajów znajduje się miedzy innymi Dania i Bułgaria.

Polska podobnie jak większość państw Unii oznajmiła chęć uznania Kosowa. Polski minister spraw zagranicznych, Radosław Sikorski, w poniedziałek (18.02) przekazał wniosek o uznanie przez rząd polski niepodległości Kosowa Radzie Ministrów. Po wtorkowym (19.02) posiedzeniu rządu Sikorski stwierdził iż przypadek byłej prowincji Serbii jest wyjątkowy i "uznanie niepodległości Kosowa nie powinno tworzyć precedensu".

***

Podczas niedzielnego (17.02) posiedzenia parlament ówczesnej jeszcze prowincji Serbii ogłosił jednomyślnie niepodległość. W czasie głosowania zabrakło 10 parlamentarzystów będących Serbami, którzy w ten sposób wyrazili swój sprzeciw wobec utworzenia niezależnego państwa.

Parlament serbski na nadzwyczajnym posiedzeniu w poniedziałek (18.02) unieważnił ogłoszoną przez Prisztinę niepodległość.

Na podstawie: euobserver.com, news.bbc.co.uk, reuters.com