Chiński ryż zanieczyszczony metalami ciężkimi
- IAR
Po wielu skandalach związanych z bezpieczeństwem żywności, Chińczycy obawiają się, że podstawowy składnik ich diety - ryż - również nie jest bezpieczny.
W chińskich mediach pojawiły się wyniki badań próbek ryżu uprawianego w różnych prowincjach. Od 10 do 60 procent nie spełniało norm ze względu na dużą koncentrację metali ciężkich.Problem skażenia ryżu metalami ciężkimi istniał w Chinach od lat, jednakże dopiero publikacja raportu jednego z ośrodków badawczych wywołała poważne zaniepokojenie chińskiej opinii publicznej - pisze hongkoński dziennik „South China Morning Post”.
Zespół pod kierownictwem profesora Pan Genxinga z Uniwersytetu Rolniczego w Nankinie w 2007 roku przebadał ponad 100 próbek ryżu z sześciu chińskich prowincji. W niemal co dziesiątej wykryto podwyższoną zawartość kadmu. Badania powtórzono rok później. Testowano ryż produkowany w prowincjach Jiangxi, Hunan i Guangdong. Tym razem chińskich norm nie spełniało 60 procent próbek ryżu.
W opinii ekspertów, obecnie sytuacja może być jeszcze gorsza. Jednym z negatywnych efektów szybkiego uprzemysłowienia Chin jest bowiem rosnące skażenie środowiska. Przedstawiciele „Greenpeace” uważają, iż chińscy rolnicy nadmiernie wykorzystują nawozy sztuczne, co także przyczynia się do skażenia produktów rolnych. Zatrucie kadmem powoduje między innymi bóle kości i stawów oraz przyczynia się do ich osłabienia. Przewlekle zatrucia mogą prowadzić do zmian nowotworowych.