Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Akceptuję
Back Jesteś tutaj: Home

Do brytyjskich sklepów trafiło mięso, pochodzące od sklonowanej krowy

04 sierpień 2010
A A A
Brytyjska agencja kontroli żywności poinformowała, że chodzi o mięso jednego z dwóch byczków, urodzonych z embrionów krowy, sklonowanej w Stanach Zjednoczonych. Oba zwierzęta trafiły do ubojni, ale produkty, pochodzące z jednego z nich udało się zablokować. Wiadomość o sprzedaży mięsa, do krórej miało dojść w ubiegłym roku, przedostała się do prasy i zaniepokoiła opinię publiczną.
Image
Mięso wołowe: źródło wikipedia commons
Szef brytyjskiej agencji kontroli żywności, Tim Smith, uspokaja, że zarówno mięso, jak i mleko od sklonowanych zwierząt jest bezpieczne. W tym jednak, konkretnym przypadku nie zostało ono zbadane ani zatwierdzone przez specjalistów. Tim Smith podkreślił, że wszyscy producenci i dystrybutorzy żywności mają obowiązek przebadania wszelkich produktów wprowadzanych do obrotu.
W Stanach Zjednoczonych krowy, dające najwięcej mleka i mięsa, są klonowane w celu zwiększenia wydajności. Wyprodukowana w ten sposób żywność jest jednak szczegółowo badana przez europejskie służby, zanim trafi do sklepów na Starym Kontynencie.