Portal Spraw Zagranicznych psz.pl

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Back Jesteś tutaj: Home Europa Niemcy chcą stanowiska szefa EBC

Niemcy chcą stanowiska szefa EBC

12 maj 2010
A A A

W zamian za poparcie Europejskiego Mechanizmu Stabilności Niemcy domagają się stanowiska prezesa Europejskiego Banku Centralnego. Tak twierdzi niemiecki dziennik „Handelsblatt", powołując się na kręgi rządowe w Berlinie.

fot. (cc) rjek, flickr
Według dziennika niemieckich kół gospodarczych, do rozmów na ten temat doszło w nocy z niedzieli na poniedziałek, kiedy unijni przywódcy uzgodnili w Brukseli europejski mechanizm pomocy dla borykających się z kłopotami krajów strefy euro. Podczas negocjacji kanclerz Angela Merkel miała zabiegać o poparcie dla kandydatury szefa Bundesbanku Axela Webera na stanowisko nowego prezesa Europejskiego Banku Centralnego.

Jak pisze „Handelsblatt", jej starania odniosły sukces. „Wiele krajów strefy euro zgodziło sie z życzeniem niemieckiego rządu" - powiedział gazecie anonimowy przedstawiciel gabinetu Merkel. „Handelsblatt" dodaje, że ustalenia dotyczące kluczowego stanowiska w europejskich finansach nie mają oficjalnego i wiążącego charakteru, ale - jak twierdzi dziennik - od „strony politycznej porozumienie jest przypieczętowane".

Berlin od dawna forsuje kandydaturę prezesa Niemieckiego Banku Federalnego Axela Webera na następcę Jeana-Claude'a Tricheta. Kadencja obecnego prezesa Europejskiego Banku Centralnego kończy się w listopadzie przyszłego roku.